Trzecia i ostatnia część z cyklu: „Dziecko wegetariańskie” to mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać u siebie w kuchni. Najlepiej od razu!

Proste, do zrobienia przez każdego a przede wszystkim jakie zdrowe!

 

PODSUMOWANIE


Tworząc tę serię chciałam przekazać informacje na temat wegetarianizmu, których mi w pewnym momencie zabrakło. Zebrałam zatem wszystkie materiały które przeczytałam i stworzyłam 3 części wpisów dla rodziców głównie po to, aby wyjaśnić, że wegetarianizm to nic nienormalnego ani „dziwnego” a dziecko, które nie spożywa białka zwierzęcego nie musi mieć od razu niedoborów żelaza. Jeśli nie jesteś przekonany, czy to prawda, zachęcam do przeczytania raz jeszcze części pierwszej: kliknij tutaj: „Dziecko wegetariańskie cz. 1” oraz części drugiej – kliknij tutaj: „Dziecko wegetariańskie cz. 2”.

Przepisy, które znajdziesz na dole, zostały przygotowane dzięki uprzejmości wspaniałej mamy – Laury Sokolskiej, która daje mnóstwo inspiracji dotyczących właśnie kuchni bezmięsnej. To dzięki Niej możesz wejść teraz do kuchni i stworzyć mistrzowskie dania. 🙂 Polecam Ci jej profil na Instagramie: @matkoopolko na którym znajdziesz dużo ciekawych propozycji wegetariańskich.

Jeśli będziecie chcieli więcej inspiracji kuchni wegetariańskiej – dajcie znać! Postaramy się przygotować coś jeszcze. 🙂


Smacznego!

PRZEPISY WEGE DLA CAŁEJ RODZINY:

 

WARZYWNE CURRY Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Składniki:

-łyżka masła bądź oleju kokosowego

-puszka mleka kokosowego

-łyżka passaty pomidorowej

-pół szklanki czerwonej soczewicy

-pół małego batata

-garść zielonej fasolki szparagowej

-1/3 szklanki zielonego groszku

-kilka różyczek kalafiora

-sól

-pieprz

-przyprawa curry

Przygotowanie:

1. W garnku rozpuścić masło bądź olej kokosowy (wersja wegańska). Dodać pokrojonego w kostkę batata, zielony groszek, kalafior oraz pokrojoną w 3 części fasolkę szparagową. Dodać łyżkę passaty pomidorowej, łyżkę curry i smażyć przez około 2,3 minuty. 2. Dodać około 1/3 mleka kokosowego z puszki, najlepiej omijając wodę, starajmy się wlać tylko stałą masę. Mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki wody i pół szklanki soczewicy. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut lub do momentu w którym warzywa będą miękkie. Na końcu przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli (ja pomijałam sól dopóki dziecko nie skończyło roczku.)

KLUSKI ŚLĄSKIE Z BATATÓW

Składniki:

-1 duży batat

-80g mąki kukurydzianej

-100g mąki ziemniaczanej

-Łyżka płatków drożdżowych

-Pieprz

-Sól

Przygotowanie:

1. Batata umyj, bez obierania upiecz przez godzinę w piekarniku (180 stopni) 2. Wystudź, zdejmij skórkę i zblenduj lub ugnieć widelcem. 3. Do masy dodaj płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą & ziemniaczaną, szczyptę pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj więcej mąki jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka i klejąca. 4. Formuj kulki i rozłóż na desce posypanej mąką ziemniaczaną. 5. Wkładaj na około 4 minuty do gotującej się wody. Bardzo ważne jest, żeby woda była wrząca.

BROKUŁOWE KLOPSIKI Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

-Szklanka ugotowanych brokułów

-Pol szklanki suchej kaszy jaglane

-Łyżka płatków drożdżowych

-Ząbek czosnku

-Pieprz

-Sol

-Oregano

-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

-Łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę, dodaj do miski razem z ugotowanymi brokułami, przyprawami, oliwą oraz mąką. Ugnieć masę rękoma. Pamiętaj, żeby odcedzić wcześniej kaszę i brokuły z nadmiaru wody. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Uformuj klopsiki i wstaw do piekarnika na około 25 minut. 3. Podawaj z makaronem i sosem pomidorowym lub warzywami na parze.

PRZEMYCAMY ZIELONE WARZYWA CZYLI GREEN SMOOTHIE NA ŚNIADANIE 

Składniki:

– 1 dojrzały banan (musi być słodki)
– 1 dojrzała brzoskwinia
– Szklanka jarmużu
– 1 dojrzałe awokado
– 1/3 szklanki soku z cytryny
– Łyżka nasion chia bądź inny ‚super food’ (dobrze sprawdza się spirulina hawajska – nadaje głębokiego, zielonego koloru a przy tym jest skarbnicą witamin i minerałów)
– Szklanka wody lub mleka roślinnego np. kokosowego.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego
2. Jeżeli koktajl wciąż jest zbyt gorzki, dodajemy łyżkę syropu z agawy.

NAJPROSTSZY PRZEPIS NA WEGE LODY Z BANANÓW

Składniki:

-2 dojrzałe banany (zielone sie nie sprawdza)

-Łyżka cynamonu

-1/3 cytryny

-Dowolne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Najlepiej dzień przed obieramy banany, kroimy na 1cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do zamrażarki 2. Następnego dnia wyjmujemy banany, czekamy około 15min żeby zaczęły się odmrażać. 3. Wrzucamy do blendera wraz z łyżka cynamonu. Jeżeli mikser ma trudności z blendowaniem, dodaj odrobinę mleka roślinnego np. kokosowego. 4. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas sprawdza się masło orzechowe i syrop klonowy.